Коријандер (цилантро)

Коријандер (цилантро) shout it from the rooftops

Kоријандер (Coriandrum sativum) је у последње време све чешће у употреби и код нас. Уобичајено се користи у индијској и мексичкој кухињи. Цилантро је шпанска реч за лишће коријандера и под тим именом је познат у Северној Америци. Лишће коријандера је познато и под именом ''кинески першун''.

Семе коријандера се може користити цело, али се обично користи у праху. У ајурведи је коријандер веома цењен као зачин за све три доше. Ствара ефекат хлађења и доприноси слатком и опором укусу.

Ајурведски текстови наводе да је добар за варење, подстицање апетита, као помоћ у борби против алергија и у чишћењу крви. Може се комбиновати са осталим ајурведским биљкама као што су куркума у праху, кумин, паприка, чили и морач. Има оштру арому, а најбољи укус и мирис има када је свеже самлевен у млину за кафу или зачине.

Коријандер у праху се може додати у пасуљ и поврће за време кувања. Такође се може пропржити на гију и додати у скувано поврће или сочиво.

Лишће коријандера или свежи коријандер или кинески першун, даје одличан укус салатама. Можете га наћи у боље опремљеним продавницама. У индијској кухињи је обавезан састојак чатнија.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Аутор

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

    

Галерија слика