Како руско парно купатило чисти тело и душу

Сандуновские бани Сандуновские бани Сандуновские бани

За Русе, одлазак у парно купатило није само прилика да очисте тело. У Старој Русији се говорило: „ако си се окупао, поново си се родио“. За руско парно купатило („бању“) карактеристичне су огромне разлике у температури и „масажа“ брезовом метлицом. То се увек дуго памти.

„Гарава бања“

Парно купатило се сматрало сакралним местом, јер се доживљавало као спој свих стихија природе: воде, ваздуха, ватре и земље. Руси су у стара времена веровали да се те стихије током купања преносе на човека и чине га снажним и здравим. Данас многи више нису сујеверни, али традиција одласка у парно купатило не само да не јењава, него још постаје све популарнија.

„Странци се одушеве када сврате у наше парно купатило, а после парења су у шоку“, каже за ТВ канал „Русија“ Григориј Соловјов, заменик председника савета директора „Сандуновских парних купатила“, најстаријих у Москви.

У Старој Русији су сељани увек почињали да граде кућу тако што би најпре саградили парно купатило. То су најчешће биле мале брвнаре са вратима и једним прозором који је направљен врло високо, готово испод таванице.

„Гарава бања“ је традиционална врста руског парног купатила. Она није имала димњак, тако да је сав дим из ложишта одлазио кроз отворе у крову и зидовима. Због тога су таваница и зидови у парном купатилу увек били чађави и морали су се прати пре сваког новог купања. Пре парења се сва врата и прозори широм отварају, да уђе свеж ваздух. Нико није почињао да се пари док се сав дим не изветри, јер је у противном могло доћи до тровања угљен-моноксидом. И поред свих потешкоћа у припремању оваквог парног купатила, „гарава бања“ је јединствена по својој стерилности и може се упоредити са операционом салом, тако да ова врста парног купатила и даље најблаготворније делује на здравље.

„Они који опслужују парна купатила често сматрају да је само ‘гарава бања’ право руско купатило. Па ипак, таква купатила сада преовлађују само у провинцији, по селима на северу европског дела Русије и у Сибиру“, каже Антон Романченко, управник комплекса парних купатила „Охта“.

„Бела бања“

Временом је „гарава бања“ добила димњак и постала „бела бања“. Трећину простора у таквом парном купатилу заузима камена пећ. Она одозго загрева камење, а оно загрева унутрашњост парног купатила. Када се камење добро загреје, ватра се гаси и одвод у оџак се затвара вратанцима. Тада почиње парење. Сви се пењу на горње полице, где је пара врелија. Данас је то у Русији најраспрострањенија врста парног купатила.

Наставак текста можете да прочитате на: http://ruskarec.ru/arts/2014/08/15/kako_rusko_parno_kupatilo_cisti_telo_i_dusu_32843.html

Извор: Руска реч

Копирање и републикација садржаја су извршени уз писмено одобрење редакције „Руске речи“.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Аутор

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

    

Галерија слика