За животну средину се троши мање новца него што се наплати грађанима

Лого Еколошки центар Станиште Лого Еколошки центар Станиште Еколошки центар Станиште

Општине у Србији на животну средину потроше мање новца него што наплате од грађана и привреде на име накнаде за ту област, а прикупљена средства се често ненаменски троше, оцењује се у анализи Еколошког центра Станиште из Вршца.

Општине већ годинама за заштиту животне средине потроше мање новца него што наменски наплате кроз накнаде, наводи се у анализи којим је обухваћен период 2010-2013. година. У 2013. години, збирни приходи од наменских накнада за животну средину у 145 општина у Србији су били око три милијарде динара, расходи кроз буџетске фондове 2,5 милијарде динара, а остатак је пренет у 2014. годину.

Збирни износ неутрошених средстава за све општине је у протекле четири године достигао 4,1 милијарду динара, наводи се у анализи коју је данас објавио портал ЕурАктив Србија. Додаје се да се смањује број локалних самоуправа у којима су расходи мањи од прихода за животну средину, али да и даље у више од половине општина то није случај, као и да су смањењу разлике између прихода и расхода допринели пад прихода и укидање накнаде за моторна возила.

- Велики износи јавног новца се троше на програме који не припадају животној средини, не доприносе њеној заштити и унапређењу и не подупиру националне приоритете ЕУ интеграција у овој области - наводи се у анализи и додаје да се средства користе за изградњу водоводне мреже, спортских објеката, асфалтирање улица и слично.

Ти расходи се бележе као заштита животне средине, због чега се ствара погрешна слика о високим улагањима у животну средину, али без очекиваних резултата, оцењује се у анализи. Локалне власти субвенционишу своја јавна комунална предузећа са укупно више од једне милијарде динара годишње што се бележи улагање у заштиту животне средине, указује се у анализи и сугерише да се провери да ли се заиста ради о програмима за животну средину. Србија би у испуњавање услова заштите животне средине на путу ка ЕУ до 2030. године требало да уложи 10,6 милијарди евра, подсећа се у анализи и додаје да, према искуствима земаља у окружењу, 35 до 60 одсто финансијског терета подносе локалне самоуправе.

Наводи се и да је до 2011. године у животну средину у Србији улагано око 0,4 процента бруто домаћег производа (БДП), а да постоје подаци који указују да је због кризе улагање опало протеклих година на 0,25 одсто БДП-а.

Извор: ЕурАктив

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Аутор

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

    

Галерија слика