Србин добио злато за паметну кућу са соларним панелима

Србин добио злато за паметну кућу са соларним панелима Photo by Stefano Paltera/US Dept. of Energy Solar Decathlon)

На међународном такмичењу "Solar Decathlon Europe", које промовише истраживања у развоју енергетски ефикасних кућа, у Паризу је ове године први пут златну медаљу освојио и један Србин - Драган Златковић са "паметном" кућом која је захваљујући соларним панелима енергетски независна.

Архитекта Златковић је на том престижном такмичењу био део тима "RESSO" од 50 људи, који је у јуну и јулу освојио прво место у категоријама архитектуре и иновативности, као и треће место у области урбанизма.
"Реч је о кући која, уз помоћ домотике (концепта паметних кућа), пропушта одређену количину светлости, која се делом користи за загревање просторија према већ дефинисаним параметрима", рекао је Златковић Тањугу.

Златковић, који има 30 година, се школовао у Београду и Италији и 2013. као једини студент од 500 кандидата са факултета Архитектуре Универзитета у Трсту, добио могућност да настави студирање на "Universitat Politecnica de Catalunya (UPC)" у Барселони. Он је добио стипендију ЕУ и Владе Италије које су покриле трошкове студирања и боравка у Барселони.
"Један од мојих главних разлога за избор наставка студија у Барселони је и могућност учешћа на међународном такмичењу ''Solar Decathlon Europe'''. Касније, на такмичењу, ми је потврђено да сам до сада једини учесник из Србије", рекао је Златковић.

Према његовим речима, циљ екипе је био да пројектује и изгради кућу која што мање троши природне ресурсе и производи отпадне материје током свог трајања.

Он је казао да је посебан акценат стављен на смањење потрошње енергије и добијање потребне енергије од Сунца.
Победничка кућа је настала у оквиру пројекта RESSO и рађена је у сарадњи 50 студената са университета ETSAV (Escola Tecnica Superior d'Arquitectura del Vallchs)  и UPC (Universitat Politechnica de Catalunya) из Барселоне.

Златковић каже да се укупно пријавило 40 тимова из целог света - Јапана, САД, Француске, Тајвана... међу којима је био и пројекат на којем радио у претходне две године у Барселони.
"Наш пројекат је коштао 330.000 евра. Имали смо скроман буџет за разлику од америчког или јапанског буџета, који су били вредни по неколико милиона евра. Ми смо, ипак, освојили награде због новог концепта живљења", навео је он.

Победничка кућа има око 150 квадрата, висока је шест метара и широка 13 метара, енергетски је потпуно ефикасна и независна од било ког система.
"Ми смо поставили одређени број соларних панела на кући, што омогућава њену енергетску независност. Панели су загревали воду и та топла вода се убризгава у под и тако се греје објекат", објаснио је Златковић.

Конструкција објекта је изграђена од скеле на коју су постављени посебно осмишљени панели и фасаде и на крају је кров постављен одозго у једном комаду.
"Користе се соларни панели, затим панели за загревање воде и за загревање објекта изнутра. Постоји идеја, што у Паризу нисмо могли да применимо, да се користи и енергија термалних вода, као и да би та енергија могла да се користи у летњем периоду за хлађење објекта.

Кућа, такође, има дуплу фасаду која служи као 'акумулатор', с обзиром да се користе панели од поликарбоната, па се у зимском периоду енергија која се скупља у дуплој фасасди, уз помоћ одређених отвора на на панелу, уз помоћ роботике, убацује у кућу за загревање.

У летњем периоду та дупла фасада служи као врста изолатора, тако што се акумулирана енергија посебним системом избацује напоље и тако штити објекат.

Кућа је специфична и по томе што простор у њој може брзо и лако да се мења и преправља.

Златковић каже да таква кућа може да се изгради и у Србији и то уз мање трошкове, али да је нажалост наша земља тек на почетку 'целе приче' око енергетске ефикасности објеката и домотике.

Он је је рекао да је понудио сарадњу архитектонским факултетима у Београду и Нишу како би се и у Србији формирао универзитетски тим за учешће на том такмичењу 2016. године.

Такмичење "Solar Decathlon Europe" се одржава сваке друге године и обухвата 10 области, због чега се и зове Декатлон, а има своје порекло у америчком такмицењу "US DOE Solar Decathlon".

Тимови су имали 10 дана да саграде свој прототип куће и пет дана да је разграде, а такмичење је организовано на површини око 10 хектара у парку "Castello di Versailles" у Паризу, од 16. јуна до 19. јула 2014.

Учествовало је 600 такмичара, 200 универзитетских професора, 41 универзитета који чине 20 тимова из 17 земаља, са три континента.
Током такмичења је било изграђено 20 прототипова кућа, на којима су такмичари испробали нове производе, технологије, материјале и методе у архитектури.

Златковић је прво живео у Ковину, затим завршио основне студије Информатике на Београдском универзитету, где је радио две године као асистент професора и затим даље школовање наставио у Италији и Барселони.

Извор: ТАНЈУГ

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Аутор

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

    

Галерија слика