Србија друга по загађености у Европи!

Србија друга по загађености у Европи! ribarnica

Још 2010. године је процењено да је више од 10.000 особа у Србији умрло превремено због изложености загађењу.

Водећа европска организација која се бави питањем утицаја животне средине на здравље у ЕУ (ХЕАЛ) објавила је алармантне податке, према којима је Србија међу најзагађенијим земљама у Европи, док црногорска Пљевља држе примат међу градовима.

Према подацима ове оргнизације, у 2010. години процењено је да је више од 10.000 особа у Србији умрло превремено због изложености суспендованим честицама и озону. У ХЕАЛ-у наводе да је то друга по реду највећа стопа превремених смрти због загађења у Европи.

„Квалитет ваздуха у Србији је велика брига, мерења показују да грађани по целој земљи удишу ваздух који се сматра штетним по здравље. На пример, концентрације неких материја драстично су веће од оних које су Европска унија и Светска здравствена организација (WХО) поставили да би заштитиле здравље.

Према извештају за 2013. годину на већини локација у Србији прекорачена је годишња гранична вредност честица.

Нарочито се указује на угроженост Београда, Бора, Ужица и Смедерева где је ваздух био квалитета треће категорије.

Током 2013. године 73 одсто становништва у урбаним и урбано-индустријским срединама било је потенцијално изложено концентрацијама загађивача изнад референтног нивоа.

1663619 1 Србија друга по загађености у Европи!

У студији се наводи да су посебно погођене осетљиве и ранљиве групе, као што су труднице, деца, старије особе и особе које већ страдају од респираторних и других озбиљних болести или особе из група са ниском примањима.

ХЕАЛ је недавно објавио извештај према коме је Бугарска рангирана као прва у Европи са 11.000 прераних смрти годишње због лошег квалитета ваздуха. На другом месту су Србија и Црна Гора са 10.777 смртних случајева.

Румунија је на трећем, Пољска на четвртом, а Грчка и Мађарска на петом и шестом месту.

Руинирано здравље

Претпоставља се да због загађења спољашњег ваздуха преко 1.000 српске популације страда од хроничних случајева бронхитиса, 600 се смести у болницу због респираторних или кардиоваскуларних симптома, а 2.000 их умире годишње због загађеног ваздуха у Србији.

Трошкови за лоше здравље због само једног извора загађивача – термоелектране на угаљ нпр, процењују се на на до 4,98 милијарди евра годишње, наводи ХЕАЛ.

Извор: http://www.env-health.org/IMG/pdf/heal_briefing_air_serbian_version.pdf

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Аутор

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

    

Галерија слика