Преговори о животној средини у новембру

Преговори о животној средини у новембру Bill & Vicki T

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић-Бошковић је најавила да ће Србија у новембу почети билатерални скрининг за Поглавље 27 о животној средини, на коме ће изложити стање тој области, а у склопу преговора за придруживање ЕУ.

 

Билатерални скрининг, као аналитички преглед прописа важан је јер након тога следи извештај Европске комисије у коме ће бити оцена стања у тој области у Србији, а биће дате и препоруке за услове за почетак преговора Србије у тој области", рекла је министарка новинарима у Београду, преноси Бета.

Министарка заштите животне средине сматра да ће се Србија добро припремити како би добила повољне прелазне периоде за примену ЕУ прописа из области екологије, што би омогућило да се без већих проблема примене и финансијски најзахтевнији прописи из те области.

Богосављевић-Бошковић је подсетила да је преговарачки процес у области заштите животне средине почео је 15. септембра аналитичким прегледом прописа из области заштите животне средине, експланаторним скринингом за Поглавље 27.

"Тада је српској делегацији предочено који су основни захтеви правних тековина ЕУ у тој области, а разматрани су законодавство, квалитет ваздуха, заштита од буке, управљање отпадом, заштита природе, хемикалије, контрола индустријског загађења и управљање ризиком и климатске промене", казала је она.

Министарка заштите животне средине је истакла да се Србија припрема за преговарачки процес у тој области већ неколико година, тако што усклађује своје законске прописе са онима у ЕУ.

"Србију у и предстојећем периоду очекује рад на усклађивању домаћег законодавства у области заштите животне средине са оним у ЕУ. Морамо да ускладимо законодавсто, али и да га примењујемо у пракси", казала је она.

Богосављевић-Бошковић је казала да је област заштите животне средине захтевна јер је за примену закона потребно много новца, пре свега велике инвестиције у инфраструктурне пројекте.

Како је додала, иако велики део средстава може да се обезбеди преко ЕУ фондова, држава ће морати да обезбеди новац потребан за израду пројектно-техничке документације, али и за суфинансирање пројеката за које новац може да се добије из ИПА фондова, за шта је потребно обезбедити 30 одсто средстава од вредности пројекта.

"Нажлост, нисмо пуно успели да урадимо у претходном периоду у области заштите животне средине, али не смемо да будемо песимисти, јер нису у ништа повољњој позицији биле ни оне земље које су недавно постале чланице ЕУ", рекла је министарка, додајући да је већина земаља која је затражила чланство у ЕУ имала сличне проблеме као што их има Србија данас, али да су успеле да их реше.

Богосављевић-Бошковић је истакла да је због тога потребно обезбедити стабилан и одржив систем заштите животне средине.

Извор: РТС

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Аутор

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

    

Галерија слика