Колико кошта независно имање (2)

Колико кошта независно имање (2) Chuck Coker

Како одабрати земљу за себе и на шта обратити пажњу?
Закључили смо да нам је потребно бар 1 хектар земље. Следећа ствар је да има вода на њој – извор, бунар, чист поток. То је изузетно битно, јер бити независан по питању воде и енергије умногоме ослобађа човека. Прво због плаћања прикључка, а затим и због бескрајног месечног плаћања.

Енергија се може на разне начине добити. Најкорисније је комбиновати више врста извора енергије:
-соларне панеле,
-хидрогенераторе,
-термоелектричне генераторе,
-ветрогенераторе или још по неки алтернативни извор енергије.

Одмах да напоменемо да није једноставно бити ван мреже, ако су захтеви и навике пренети из града. Цена тих навика ће подићи цену система енергије на ниво који мало ко може да плати, а то значи преко 10 000 евра. Такође препоручујем свима да набаве и агрегат од рецимо 2-2.5 КW. Сада се могу наћи по цени између 150 и 200 евра и то нови. Прилично мало бензина троше од 0,5л до 1л на сат. У случају невоље, са њим можете напунити све акумулаторе преко брзих пуњача.
Када сте ван мреже заборавите било шта што користи електричну енергију за грејање. Проблем се решава пре свега квалитетном градњом и правилном изолацијом, као и грејањем помоћу сунца или било ког облика термалне енергије (ватра).
За осветлење треба користити пре свега ЛЕД сијалице, посебно јер им је сада пала цена. Сијалица од 7 вати је око 6 евра. Уколико постоји могућност, осветлење је боље урадити на 12 волти, јер нема губитака у претварању на 220. Као пример ћемо узети кућу од 100 м2. Да би се она квалитетно осветила, потребно је имати 20-ак сијаличних места са лед сијалицама од 7 вати. Наравно, никад не остављајте упаљена светла кад напустите просторију, увек их гасите за собом. То пре свега захтева промену начина размишљања.
Следеће што вам треба је вероватно неки систем за комуникацију. Он троши прилично мало, око 10 вати. Преносни рачунар и велики ЛЕД монитор од 32 инча, заједно око 100 вати. Фрижидер до 150 вати. То би били стални потрошачи. Све остале направе и уређаји троше одређене количине енергије и те таблице ћемо поставити у неком од наредних текстова.
Погледајмо мало тренутне цене у Србији. Соларни панели 1w- 0.9 евра. Ветрогенератори 1w-1.5 евра. Термолектрични генератори (ТЕГ) 1w – 12 евра. Хидрогенератори 1w – 5 евра. Акумулатори суви са гелом 1Ах – 2.5 евра. Инвертери, осигурачи, регулатори, каблови, носачи – цене зависе од снаге, величине итд. Наизглед је најскупљи ТЕГ (термоелектрични генератор), међутим та мала справа производи око 30 вати струје на 12 волти. На вашем смедеревцу, тачније ставите га на плотну као да је шерпа, и код 380°Ц производи горе наведени износ енергије.

ТЕГ на пећи
То значи да кад год наложите ватру имате нпр. осветлење, или у току ноћи пуните акумулаторе. Тај изум постоји више од 100 година. Наравно никад није било говора да се појави код нас. Да се појавио пре 50 година, нико са села не би дошао у град. Постоје и генератори много веће снаге, до 1 киловата, али је то јако скупо.
Након неколико година потраге пронашли смо само две компаније у свету које га производе. Једна је у Америци, а друга наравно у Кини. Разлика у цени је скоро дупла. Тако да је на наш наговор Милан власник компаније “Соларни системи” увезао прву количину од 10 комада. Надам се да их неће све одмах продати јер и аутору требају бар два. Цена је око 350 евра по комаду, али зими кад нема сунца ни ветра практично је једини сталан извор енергије. Јер скоро свака кућа ван града има пећ на дрва. На истом сајту можете пронаћи све везано за соларне панеле, акумулаторе и све потребне уређаје. Ту имате и лед тв на 15 и 24 инча који раде на 12 волти.
Избор уређаја од којих ћете добијати енергију зависи пре свега од две ствари:
1. потреба домаћинства и
2. природних услова Вашег независног – завичајног имања.
Што су потребе мање а услови бољи, мање ћете трошкова имати и обрнуто. Дакле, када бирамо земљу, треба имати у виду како ћемо добијати енергију. Ако су соларни панели у питању, треба сазнати колико сунчаних дана има у том подручју, каква је ситуација зими, када је сунце јако ниско на хоризонту. Тада дан траје много краће и често сунца не буде по 10-15 дана. Ако је ветрогенератор у питању, колико је ветровитих дана у години са брзином ветра већом од 3м/с. Опет каква је ситуација зими, па на коју висину треба подићи ветрогенератор? Који је преовлађујући правац ветра?
Што се тиче хидрогенератора, ту су два услова најбитнија, проток воде и висина пада. Наравно у другој половини лета проток се значајно смањује па то треба узети у обзир.


Ветрењача
Што више различитих извора за производњу електричне енергије имате, мање су шансе да у критичним ситуацијама останете без исте. Често ме питају колико је довољно имати инсталисане снаге. Одговор зависи од свих горе наведених услова. Мислим да би до 1 киловата било сасвим довољно. Нпр. 400 вати соларних панела, 400 вати ветрогенератор, 200 вати хидротурбина, и 60 вати ТЕГ, агрегат у резерви. Акумулатора бар за 800Ах. Инвертер синусни до 2000 вати, регулатор 60 ампера. Овакав систем је око 6000 евра. Наравно можете набављати из делова, постепено и са другачијом распоредом. Ко не жели да има свој аутономни систем увек се може прикачити на мрежу. Прикључак је од 1000-3000 евра и сваког месеца морате плаћати износ који вам одреде.
Простом рачуницом се долази до закључка да се самосталан систем исплати у року од 3-10 година у зависности од услова.
Наравно систем може бити и дупло мањи и то ће многима бити сасвим довољно. Са ценом од око 3000 евра ће независни извор енергије бити много приступачнији свима. Потребно је само размишљати мало више. Да период у коме имате највише енергије ускладите са највишом потрошњом. Веш машина у овим условима не долази у обзир, огроман је потрошач- 2 киловата. Срећом постоје замене за њу. Пре свега ултратон. То је справица која помоћу ултразвучног спектра пере веш. Смишљена је за руски космички програм. У Русији кошта око 35 евра. Ево и линк па ко је у могућности, може је директно одатле набавити.

 

Први део 

Извор: http://nezavisnodomacinstvo.com/nezavisno-zavicajno-imanje-2-deo/

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Аутор

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

    

Галерија слика