Колико кошта независно имање (1)

Колико кошта независно имање (1) peddhapati
Пре свега треба рећи да је аутора овог текста инспирисала хероина књига Владимира Мегреа – Анастасија. Многи савети и практична упутства су преузети из књига В. Мегреа. Многе од њих је аутор сам испробао и уверио се у њихову вишеструку корист.
Такође књиге су инспирисале аутора да гради своје Пространство Љубави са језером и сади воће и поврће на другачији начин него што је то уобичајено. У серији текстова који следе систематски ћемо обрађивати тему по тему, како се померити из града, одабрати своје Завичајно имање, сам направити кућу, и узгојити са љубављу све неопходне биљке за живот човека.
Прва и основна ствар је да пожелите да изађете из загађеног града. То такође значи и да вам се степен свести подигао на значајно виши ниво. Није битно да ли сте тренутно сами, са својим животним партнером, имате или немате децу. Одлука да се преселите ближе ка природи ће имати огроман утицај на свест, здравље, срећу и пре свега слободу. Човек у граду није слободан, има само привид слободе.Енергију, храну, воду, место живота, транспорт, посао, медије итд, контролише систем. Из тога произилази да смо ми у стању озбиљне зависности слично наркоманима. Са тога се није лако скинути и због тога се све више људи натрпава у градове, у којима их је много лакше контролисати и степен зависности је огроман.
Кад одлучите да промените место живота на боље, тачније да одете из града, прва ствар је како да одаберете земљу? Потом следе питања типа: Која површина је довољна? На којој надморској висини? Које оријентације према Сунцу? Са четинарима или без? Само земљиште или са готовим објектима? Од чега живети (омиљено питање скептичних људи)? Извор воде или бунар? Безбедносни аспекти! Климатски услови! Како садити биљке? Која литература може помоћи? Како знање подићи на потребан ниво? Количина падавина? итд...

Идемо редом.
За једну породицу од 4 члана коју ћемо узети као еталон, потребно је минимум 1 хектар земље да би могла да живи без претераног рада а да има скоро све што јој је потребно. Јако је битно да имате или извор или бунар, да бисте били независни по питању воде. Где год одлучите да купите земљу неопходно је да оба партнера по души осете да је то мало парче земље за њих.
 
Потребно је направити и језерце на свом Завичајном имању. Но да видимо шта не би требало да је у близини ваше оазе мира. То су свакако саобраћајнице, индустријски погони, војни објекти… Једноставније речено, било шта што загађује, прави буку и смета једном пријатном и опуштеном животу. Потребно је проверити да ли је земљиште третирано са хемијским препаратима (пестициди, хербициди, фунгициди и сл.) у којој мери и да ли је загађена вода са истим? Постоје начини како то да се очисти али је потребно и време за то. Генерално све низије где се користи интезивна пољопривреда су озбиљно загађене, па то треба имати у виду код избора земљишта. Треба размишљати и о безбедоносним аспектима, финансијским и правним. Све то треба узети у обзир пре куповине земљишта, јер су после исправке или немогуће или су јако скупе.
 
Већина људи пита одакле ми новац за то? Хектар земље у Србији је од 1.000 па до 10.000 евра. То је цена једног просечног половног аутомобила у Србији. Направити објекат од 50м2 је око 7.000-10.000 евра. Стакленик или пластеник, високе леје, саднице, расади све то је око 2.000-3.000 евра. Потребан алат је око 1500 евра. Једноставном рачуницом долазите до износа да завичајно имање кошта од 15.000 евра. Стан у Београду или Новом Саду од 50м2 није испод 50.000 евра. Ако немате стан који бисте могли да продате можете ићи део по део. Прво купите земљу, па средства за рад, направите привремени објекат за смештај и алат. На даље све редом од осмишљавања па до крајње материјализације ваше идеје. Начин увек постоји само је потребно усредсредити се и деловати. Од мудровања без деловања нема никакве користи. Упоредо треба почети са стицањем одговарајућих знања која су потребна за самосталан живот у природи или боље речено ван града. Степен потребног знања је пропорционалан условима у којима желите да будете у природи. Једноставније речено, што дубље идете у планину и на већу надморску висину, биће потребно много више знања и пре свега јаке воље.


За почетак ћу навести одговарајућу литературу и дати списак потребних алата и оруђа.
Литература:
Серија књига Звонећи кедри Русије – Владимир Мегре
Пермакултура – Сеп Холцер
Сунчева Трпеза – Мирјана Петровић
Гљиве Србије и западног Балкана – Бранислав Узелац
Пчеларство – Верољуб Умељић
Прекаљивање, босоного ходање – Прфирије Иванов

СПИСАК ПОТРЕБНЕ ОПРЕМЕ И АЛАТА ЗА ЗАВИЧАЈНО ИМАЊЕ
а) АЛАТИ И ОРУЂА ЗА ДРВО
1. каљена тесарска секирица
2. секира за цепање дрва
3. кесер за дубљење дебала
4. тестера – кладара за једног или два човека
5. неколико мањих тестера за различите намене
6. сврдла ручна 15,20,30,35,40,50мм
7. комплет длета за дуборез
8. кукса за прављење посуда у дрвету
9. квалитетан нож
10. ручне бушилице за дрво са борерима до 13мм
11. макље за гулење коре
12. неколико величина и типова блања
13. столарски шестар
14. метар
15. пантљика
16. либела
17. висак
18. моторна тестера, ел .бушилица, бруслица, ел. ренде
 
б) ОРУЂА ЗА ОБРАДУ ЗЕМЉЕ И КУЋНЕ ПОТРЕБЕ
1. ашови, неколико ком.
2. лопате, неколико ком.
3. крамп(будак, пијук), неколико ком.
4. чекићи, метални и дрвени
5. мацола
6. ћускија
7. виле, неколико ком.
8. грабље, неколико ком.
9. косе са косиштима, неколико ком.
10. клепац и бабац за откивање косе
11. косијер
12. лопата за снег, може и дрвена
13. метле од брезовог прућа
14. каце и бурад од храстовог дрвета за вино, ракију, купус, водњику и сл
15. кошаре и кошарице од дрвета, трска или леска
16. вагрес
17. равнача
18. мистрија
19. фангла
20. шпахтле разне величине
21. мотике
22. трнокопи
23. мешалица за бетон
24. колица

в) ЗА КУХИЊУ И ИСХРАНУ
1. дрвени тањири и посуде
2. керамички тањири и посуде
3. глинени крчази
5. дрвене кашике
6. тањирача
7. сребрени прибор за јело
8. једна велика посуда од инокса за пржење
9. ручни млин за брашно
10. ручни соковник за житарице и воће
11. соларна сушилица
12. велики број стаклених тегли
13. кермаички нож, квалитетан
14. даска за сечење
15. дрвена преса за уље
16. сач
17. дрвене посуде или каце за воду
18. чабар за чорбу
19. сито за брашно

г) ХИГИЈЕНА
1. сода бикарбона 100 кг
2. зеолити 100 кг
3. магнезијум сулфат 2 кг
4. калијум јодид 1 л
5. домаћи сапуни на бази козијег млека, свињске масти, ши или какао бутера
6. домаћи ручно прављени шампони на бази коприве
7. етерична уља, лаванда, ружа, рузмарин, оригано, босиљак, смиље, невен…и сл.
8. изворска вода, више пута дневно купање и умивање
9. постепен прелаз на купање искључиво хладаном водом (Порфирије Иванов-Прекаљивање)
10. бријање бритвом хладном водом
11. квалитетна бритва
12. восак за депилацију
13. дрвени чешљеви
14. квалитетна ноктарица и пинцета
15. природне пасте за зубе ( глина, кедар, мајчина душица, иглице бора, морска со, сода…)
16. ултразвучни апарат за прање веша (ултратон –Русија)
Наравно да постоји још много литературе, али за почетак, и ово је огромна количина информација. Такође се могу користити и многа друга средства за рад. За овај пут би било довољно. Здравља светлим мислима вашим!
 
 
 
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Аутор

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

    

Галерија слика