Национална листа индикатора заштите животне средине Србије

Национална листа индикатора заштите животне средине Србије Агенција за заштиту животне средине Србије

Човекова животна средина је скуп природних и створених вредности чији комплексни међусобни односи чине окружење, односно простор и услове за живот.

Заштита животне средине представља скуп активности и мера за спречавање загађења, смањивања и отклањања штете нанешене животној средини и враћања живе и неживе природе у стање пре настанка штете. У систематском мониторингу праћења узајамног деловања ових процеса настаје велика количина  нумеричких података и индикатора као репрезентативних вредности које су добијене из скупова тих података. Пример систематизовања индикатора приказом узајамног дејства људи и животне средине, којим се описује однос између узрока и последице проблема, развијен је од стране Европске агенције за животну средину (EEA). Овај систем је познат као DPSIR framework (D - Driving Forces, P – Pressures, S – State, I – Impact, R – Response). Применом ове теоријско методолошке основе урађена  је НАЦИОНАЛНА ЛИСТА ИНДИКАТОРА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ СРБИЈЕ.

Остатак текста прочитајте на http://indicator.sepa.gov.rs/ - Одлично урађен документ на којем ''Превлачењем курсора миша и кликом на одговарајућу слику (Покретачки фактори Притисци Стање Утицаји Реакције друштва) можете изабрати сет индикатора као оквир за интегралну процену човекове животне средине у Србији''.

 

Извор: Агенција за заштиту животне средине, Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Република Србија

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Аутор

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

Више из ове категорије « Завод за заштиту природе Србије

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

    

Галерија слика