Пси нас чине здравијим и срећнијим

Многа савремена истраживања су дошла до закључка да пси благотворно утичу на наше здравље. Наиме, приликом дружења са љубимцима, власници заборављају на лоше мисли и ситуације.

Депресивним особама дају осећај одговорности

Пси помажу особама које пате од стреса, депресије и анксиозности. У појединим болницама и старачким домовима корисницима је током лечења дозвољено дружење са својим љубимцима и терапетуским псима. Наиме, животиње у терапији доприносе бржем опоравку, помажу у снижавању крвног притиска и кортизола, хормона повезаног са стресом.

Такође, бројне научне студије показују да пси позитивно утичу у лечењу депресије и анксиозности. Особа који има пса мора о њему да се брине, што даје осећај одговорности према живом бићу, а то пацијентима оболелим од депресије подиже ниво самопоштовања.

 

Пси помажу деци у учењу 

Истраживање из 2008. године је потврдило да читање на глас псима код мале деце подиже самопоуздање, јер за разлику од деце која умеју да задиркују друге који имају проблема са читањем, пси то неће чинити, већ ће пажљиво "слушати". Чак у неким земљама постоје програми у којима пси учествују у радионицама са децом која имају проблемима при учењу... Такође, пси помажу деци са аутизмом да буду мање повучена у себе, развијају њихове моторичке способности и побољшавају сан.

Пси усамљеним људима подижу расположење

Истраживања су показала да су се људи у старачким домовима, који су се дружили с терапијским псима, осећали мање усамљенима од људи који нису били у контакту са животињама.

Терају власнике на физичку активност

Пси власницима помажу у подизању кондиције - Особе које се брину о псу, најмање три пута дневно изводе своје љубимце у шетњу. Пси власнике подстичу на кретање што помаже у постизању добре кондиције. Осим што ћете бити активнији више ћете се дружити с другим људима што ће вас ослободити стреса сакупљеног на радном месту.


Подсетимо, пси такође помажу слепим и слабовидним особама, могу предосетити напад епилепсије, срчани удар, нањушити рак и на многе друге начине показати вам да је ваш најбољи пријатељ...

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Аутор

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

    

Галерија слика