НАКУРЊАЦИ, ПРЕДПИЧЊАЦИ И НАГУЗЊАЦИ

Накурњак, који се у жижу јавности вратио после емисије ,,Сасвим природно“ у којој је водитељ Јован Мемедовић чак пред камерама испробао овај ,,одевни интимни предмет“, има своју историју у свим земљама Балкана. И сада, у 21. веку можете да купите накурњак преко интернета, нпр. на Купинду.
На Купинду има неколико Накурњака на продају по цени од 550 до 660 динара. Уз оглас иде и слоган:

,,Чизма главу чува, ал` накурњак целу фамилију“. 

Накурњаци су део одеће мушкараца, и то првенствено оних из босанских планина, а више или мање су познати на целом динарском простору.

Не зна се тачно кад су „дошли у моду“, али у Босни кажу да су старији него стећци. Овај комад одеће се носио како сасвим обичан и нормалан одевни предмет, а имао је само један задатак: да заштити `мушкост` од зиме.


Поступак узимања мере за накурњак се звао ДИРЛИКАЊЕ.

Некада су га девојке вредно плеле, по један, обавезно од чисте рунске вуне и носиле у мираз са осталом опремом, тога ће се сигурно сећати нечије баке или прабаке. Неке су плеле уздуж, неке попреко, плеле а нису знале колики треба, шаре су изводиле као ћилим вијугама од разнобојног вуненог плетива на пет игала, што није нимало једноставан посао.

 
У књизи Дајане Костић, истраживача ресавских обичаја, игре и песме, пише да су младе девојке пред удају плеле „накурњаке“ и тако наговештавале мајци да желе да се удају. Мајка би одмах разговарала са оцем да се пронађе младожења. Ову причу потврђују и потомци старих чобана из ресавског краја, тврдећи да је прича истинита.

Иако је то данас за младе табу тема, за старе чобане био је спас од хладног ветра који је шибао планином, као и за младе девојке које су тако могле да саопште да желе да се удају.

Али није само на накурњак занимљив за подсећање.

ПРЕДПИЧЊАК, ипак нема слојевиту историју као накурњак, али, ево, згодно се зове. Ради се само о назив за кецељу главне куварице у сватовима.

НАГУЗЊАЦИ или ГУЗАЛА су два јастучића направљена од платна у која би се убацивале старе крпе. Нагузњаке су по голом телу опасавале око себе девојке, најчешће у Славонији али и у Коњском код Клиса, како би биле замамније, повећале бокове и показале да су спремне за рађање.


фото Купиндо

Извор: Инфо Централа

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Аутор

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

    

Галерија слика