Саопштење за јавност синдиката Независност Рудника бакра “Јама”, РТБ Бор

Илустрација Илустрација Dejan

Рудник “Јама” Бор: Учестале повреде на раду, три смртна случаја! - САОПШТЕЊЕ за јавност синдиката Независност Рудника бакра “Јама”, РТБ Бор - Учестале повреде у Руднику бакра Бор доо, а нарочито у овој години, када се десило око деведесет повреда на раду од којих три са смртним исходом. Ова чињеница нас доводи до озбиљне забринутости и питања колико су запослени у погонима Рудника бакра Бор – заиста безбедни на својим радним местима.

Очигледно је да за руководство у Рудницима бакра Бор ово и није неки проблем, јер да јесте, применили би све законом предвиђене мере за сигуран и безбедан рад. Чињеница је да се зарад што већих уштеда производње најмање улаже у радника, његову безбедност, здравље и средства за рад.

Психичке тортуре у смислу сталних тензија и притисака на запослене да и у лошим условима рада постигну немогуће, такође су један од предуслова који доводе до повреда и угрожавања здравља запослених. Последња повреда која се догодила на погону “Јама”, резултирала је смртним исходом Бранислава Панића. У овом случају, поред горе наведеног, заказала је стручност и одговорност дежурног лекара Здравственог центра Бор (што ће вероватно показати обдукција), јер је приликом пријема повређеном Панићу константована лакша повреда карлице, да би тек после недељу дана константована сепса (услед повреде унутрашњих органа) због којих је Панић, нажалост, преминуо.

Овим путем захтевамо од руководства Рудника бакра Бор доо (директора, руководиоца Сектора БЗНР, управника погона) да схвате озбиљност ситуације и предузму све могуће мере предвиђене Законом о безбедности и здравља на раду, како би се спречиле учестале повреде запослених.

НА ЗАПОСЛЕНЕ АПЕЛУЈЕМО ДА ИМАЈУ ПРАВО ДА ОДБИЈУ СВАКИ РАДНИ ЗАДАТАК ЗА КОЈИ СМАТРАЈУ ДА ИМ ЈЕ УГРОЖЕНА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ (ЗАКОН О БЗНР), ДОК ИМ СЕ НЕ ОБЕЗБЕДЕ УСЛОВИ ЗА БЕЗБЕДАН РАД!

У Бору, 13.11.2014. СИНДИКАТ РББ БОР
„НЕЗАВИСНОСТ“,

Часлав Гаврић, главни повереник синдката Независност

 

Извор: Медија центар Бор

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Аутор

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

    

Галерија слика