Од комбајна 30 инвалида!

Од комбајна 30 инвалида! Вечерње новости

Непажња приликом руковања пољопривредним машинама је напунила Клинику за пластичну хирургију нишког Клиничког центра. Домаћини признају да је само тренутак довољан да се тешко повреде.

НИШ - Због нестручног и непажљивог руковања машинама током овогодишње бербе кукуруза 30 људи је збринуто на Клиници за пластичну хирургију нишког Клиничког центра. Сви су задобили тешке повреде, јер су остали без прстију, а тројица чак и без шака. Лекари упозоравају да су ове несреће на њивама све учесталије, а да су последице трајне и непоправљиве.

Хранилац породице Драгољуб Ђорђевић (60), пољопривредник из села Чунгула код Блаца, којем су лекари успели да сачувају леву руку, не уме да објасни како се то њему догодило и поред искуства и одговорности. Он годинама користи берач кукуруза, у народу познат као „сип“.

- Право је чудо што ми је рука још на раменима - прича Драгољуб који се већ дведесетак дана опоравља од повреде - Скренуо сам поглед са машине, буквално, на секунду. Уследио је страшан бол, а онда сам схватио да је крв, која је прскала на све стране, уствари моја - присећа се овај узорни домаћин који је остао без палца на левој руци а питање је да ли ће му лекари спасити и кажипрст. Каже да се не усуђује да размишља како ће убудуће обављати пољопривредне послове. - После свега, срећан сам што још имам две руке.

На Клиници за пластичну хирургију протеклих месец дана дневно су збрињавали по једног пацијента са повредама насталим нестручним руковањем пољопривредним машинама.

- Сваке сезоне имамо велики број повреда које су настале управо руковањем машинама за брање кукуруза. Довољан је секунд непажње, а последице су неповратне и за цео живот. Велика је траума када неко остане без дела тела - каже Предраг Ковачевић, пластични хирург. - Приметили смо да су најстрашније повреде  када „чисте“, јер је машина у погону, а не користе никакво оруђе или заштиту. Тада остају без дела или читаве шаке.

Опоравак је, после операција и хируршких интервенција, тежак и напоран.

- Морају да рачунају на дуготрајан и мучан процес који је повезан са захтевном рехабилитацијом. И поред упорности пацијената и лекара на физикалној медицини је често неопходно још операција. Све се то може избећи ако људи прихвате да чињеницу да морају бити пажљивији када користе такве машине - додаје Ковачевић.

 

ПОВРЕДЕ КАО ЕПИДЕМИЈА

ПОСЛЕ повреда у саобраћајним незгодама, ове повреде од пољопривредних машина, моторних тестера и циркулара су најзаступљеније на Клиници током јесени. Професор пластичне хирургије Милан Вишњић каже да су ове године попримиле размеру епидемије.

- Раније су наше сељаке повређивали коњи и волови а сада ето нове технологије узимају свој „данак“, поготово када дође време да се прикупи летина и обезбеди огревно дрво. Жалосно је што су то често храниоци породица. И поред велике стручности и напора лекара, нисмо у стању да потпуно санирамо повреде - кажу лекари.

Извор: Вечерње новости

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Аутор

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

Више из ове категорије « Радници обезбеђења избодени

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

    

Галерија слика