Рад на рачунару - вежбе за очи

21 дец 2014
2719 пута

Најчешће обољење које оштећен вид доводи у вези са компјутером је тзв. синдром компјутерског вида (Computer Vision Syndrome, CVS). Ови симптоми обухватају замор очију, суве очи или пак претерано лучење суза, црвенило и осећај печења у очима, осетљивост на јаче осветљење, мутан вид на близину и далеко, као и успорено фокусирање, главобоље, преосетљивост на контактна сочива и поремећаје у перцепцији боја.

Део "штете" можемо да спречимо користећи квалитетније мониторе. Међутим, неколико једноставних ствари можемо да урадимо како бисмо избегли ове проблеме. Прво је трептање које се смањује услед веће концентрације на посао који обављамо на рачунару - уколико натерамо себе да више трепћемо, природна структура очних капака ће штитити наш вид. Друга битна ставка је пауза. Ако на сваких пет или десет - петнаест - па чак и двадест минута одвојимо поглед од монитора на неколико секунди, значајно редукујемо штетни утицај. И наравно осветљење радног места, са минимумом блештања и избегавањем извора светла директно у монитор и директно иза њега, спречава претерани напор и помаже очувању вида. 

Кад год имате прилику, радите приказане вежбе за очи.

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Аутор

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

Безбедност и здравље на раду, заштита од пожара, заштита животне средине - све на једном месту: новости, прописи, корисне информације и актуелна дешавања.

    

Галерија слика